начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

кога са изпитите за младши съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

кога са изпитите за младши съдии

Мнениеот absurdum » 16 Ное 2009, 12:38

Интересува ме някой има ли наблюдения кога са изпитите за младши съдии и има ли наистина някакъв шанс те да са два пъти годишно.
Би ли могъл някой да ми каже как се определя, в случай, че всичко е минало о.к., в какво отделение да бъдеш - наказателно или гражданско?
absurdum
Младши потребител

Re: кога са изпитите за младши съдии

Мнениеот portokal » 16 Ное 2009, 13:04

На първия въпрос - веднъж годишно са. Кога точно ще са следващите, не може предварително да се каже.
На втория въпрос - идеята поначало е всички младши да видят всякакъв вид дела, но си там, където те прати председателят на съда. Зависи, естествено, от нуждата от запълване на дупки в съставите и подобни фактори. (Някой беше казал, че навсякъде - вкл. в съда - е като в армията - питат те какво можеш и ако можеш да плуваш, те правят танкист или парашутист. :P :P )
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ragazo » 16 Ное 2009, 13:39

В най-добрия случай конкурса ще го обявят последните седмици на декември 2009г. В най-лошия - есен 2010.
ragazo
Потребител

Мнениеот absurdum » 16 Ное 2009, 15:28

Благодяря,
Питам защото, за мен е важно тъй като декември приключва първата сесия на държавните ми изпити, която се надявам и да е последна, след което трябва да изтекът тези 6 месеца стаж и чак тогава имам право да се явявам на каквито и да е др. изпити. И в случай, че конкурсите са обикновенно в началото на годината, това означава, че трябва да мине и още една година през която да чакам, за да мога най-после да се явя. Не бъркам за това, нали?
Иначе, по отношение на това с председателя на съда - знаех, че е нещо подобно, но това е абсурдно, защото в крайна сметка колкото по-профилиран в знанията си е един човек, толкова по ефективен може да бъде. Все пак благодаря за информацията.
absurdum
Младши потребител

Мнениеот absurdum » 16 Ное 2009, 15:30

А някой явявал ли се е на подобен изпит, за да каже горе-долу как е? Имам предвид в каква степен се изисква познаване на материята и до колко въпросите са съобразени с конспекта?
absurdum
Младши потребител

Мнениеот portokal » 16 Ное 2009, 15:34

Иначе, по отношение на това с председателя на съда - знаех, че е нещо подобно, но това е абсурдно, защото в крайна сметка колкото по-профилиран в знанията си е един човек, толкова по ефективен може да бъде.

Чак пък абсурдно... Същото е за не-младшите съдии. Има и районни съдилища с по двама-трима-петима съдии, където и да искаш, няма как да се "профилираш".
За другото можеш да потърсиш тук теми за конкурсите - има в сравнително изобилие.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот magi_jeleva » 13 Апр 2010, 23:02

От днес в 14-дневен срок е подаването за заявление и документи за мл. магистрати в администрацията на ВСС, изпитите-писмените са през юни тази година. Подробности на сайта на ВСС. Успех на всички!!! :D
magi_jeleva
Потребител

Назад към Конкурси, изпити